Fastigheter som ny investering

Kompostbehållare och kompostering – här är fördelarna

Kompostbehållare och kompostering – här är fördelarna

Det finns flera fördelar med att kompostera trädgårds, – och köksavfall – till exempel att det minskar avfallsmängderna till förbränningsanläggningarna och soptipparna och därmed även transporten av avfallet till dessa anläggningar. Det går förvisso att kompostera utan att ha en speciell kompostbehållare men däremot finns flera fördelar även med det – så som att komposteringen även kan hållas i gång under vintern.

Fördelar med kompostering

Fördelarna med kompostering är många oavsett om det sker i en speciell kompostbehållare eller inte. Dom ovan nämnda, att avfallsmängderna minskar till förbränningsanläggarna, och att det därmed krävs färre transporter, är bra för miljön men det finns även andra bra saker med att ha en kompost hemma:

  • Den komposterade massan ger användbart jordförbättringsmedel
  • Håller soptunnan fri från lukt
  • Ger en ökad miljömedvetenhet

När mat, – och trädgårdsavfall läggs i en kompost börjar en nedbrytning av det organiska materialet. Det sker med hjälp av olika mikroorganismer, så som svampar och bakterier. När processen är färdig finns näringsrik jord att återanvända vid odling och plantering – vilket sparar både på miljön och plånboken.

Att undvika att lägga matavfall i soptunnan är positivt även det – speciellt under varma sommardagar då gamla matrester snabbt ruttnar och ger ifrån sig en otrevlig lukt. Med förruttnelse och lukt är det dessutom vanligt med larver och flugor i och runt soptunnan – något som alltså enkelt går att komma ifrån med hjälp av en kompost!

Kompostbehållare – exempel

Det krävs som sagt ingen kompostbehållare för att kompostera mat, – och trädgårdsavfall men däremot gör det processen mer effektiv. En kompostbehållare med viss isolering kallas för varmkompost och kan även användas under vinterhalvåret, något som kan vara svårt i en öppen och oisolerad variant.

Isolerade kompostbehållare finns att köpa i olika storlekar och det finns även varianter som går att bygga på om behovet förändras. En av dessa levereras i en enkel byggsats som består av understycken, mellanstycken, överstycken och lock. Just denna modell är tillverkad av 100% återvunnen polyetenplast och därmed miljövänlig i dubbel bemärkelse.

Samma modell har byggelement isolerade med 400mm tjock polystyren, vilket ger ett ökat värmemotstånd. Därmed fungerar det fint att lägga avfall i behållaren även under årets kalla månader.

När behållaren är monterad är det sedan bara att sätta i gång – men glöm inte att lufta då och då för att processen ska fungera!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *