Fastigheter som ny investering

Tvätta ditt tak – så gör du

Tvätta ditt tak – så gör du

Att tvätta taket är ett nödvändigt ont för alla hus- och villaägare men det är långt ifrån alla som vet att det är viktigt – och varför det är viktigt. Att taket fyller en väldigt viktig funktion vet däremot dom flesta och av just den anledningen är det bra att hålla det i gott skick. Nedan följer några tips för dig som ska tvätta ditt tak – vilka metoder som fungerar och annat bra att veta.

Så får du ett rent tak

Genom att tvätta ditt tak ser det inte bara rent och fräscht ut – det minskar även risken för skador. Det är dock inte helt enkelt att veta vilken metod som passar bäst eftersom det kan skilja sig beroende på material.

Att tvätta taket med högtryckstvätt är ett möjligt alternativ men då gäller det att taket är i gott skick och inte för gammalt. Består taket av gamla, porösa eller kanske till och med delvis skadade pannor av betong eller tegel bör inte en högtryckstvätt användas. För ett sådant material fungerar däremot följande steg:

  • Sopa av med en kvast
  • Skrapa bort hårt sittande smuts med borste eller skrapa
  • Använd ett rengöringsmedel avsett för materialet

Det kan även vara nödvändigt att lägga på någon form av efterbehandling efter en rengöring, för att ge materialet ett nytt skyddande lager.

Tvätta ditt tak regelbundet

En annan sak som är bra att veta är att det är fördelaktigt att tvätta ditt tak regelbundet. Har det blivit gjort en vår kan det vara dags nästa vår igen. Ju längre tid som går mellan gångerna, desto mer smuts hinner samlas och det kan bli svårare att få bort. Mer smuts och eventuell påväxt kräver alltså ett större jobb och av den enkla anledningen kan det vara värt att göra det mer regelbundet.

Ett rent och välskött tak ser dessutom snyggare ut, samtidigt som underhåll kan öka livslängden.

För dig som inte kan eller vill göra jobbet själv

Att utföra arbeten på tak är inget som alla vare sig vill eller kan göra på egen hand – det kan kännas otryggt med den höga höjden och dessutom kan det vara svårt att röra sig på ett tak utan rätt utrustning och kunskaper. För dig som inte kan eller vill tvätta ditt tak på egen hand finns dock hjälp att anlita, vilket också säkerställer att jobbet blir gjort på rätt sätt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *