Fastigheter som ny investering

Olika metoder för relining av avlopp

Olika metoder för relining av avlopp

Relining av avlopp är en relativt ny metod, som ibland används istället för, eller för att skjuta på ett omfattande stambyte. Det är ett billigare alternativ som förlänger livslängden på rör och ledningar och det sker, enkelt förklarat, genom att man renoverar rören på insidan. För att göra detta finns fler olika metoder – vilka du kan läsa mer om här.

Vad innebär relining av avlopp?

Relining av avlopp är som sagt relativt nytt och har inte kunnat erbjudas i så många år ännu. Trots det har det blivit en både vanligt och populärt alternativ istället för att genomföra ett stambyte. Relining kallas även för rörinfodring, vilket alltså innebär att man lagar och reparerar rören på insidan. Man kan säga att ett nytt lager läggs i rören – vilket lagar skador och hål och bidrar till en längre livslängd.

Dom olika metoderna

För relining av avlopp finns som sagt flera olika metoder och vilken som passar avgörs bland annat av avloppsrörens livslängd och nuvarande skick. Vilken typ av byggnad det gäller kan också vara av betydelse, då man till exempel använder olika metoder för industribyggnader och för vanliga bostadshus.

Dom olika metoderna för relining av avlopp kallas:

  • Longline
  • Pointline
  • Sprayline

Longline kallas ibland även för strumpmetoden, just för att ett strumpliknande verktyg förs ned i avloppsröret. Denna strumpa, som delvis består av härdplast, blåses upp och pressas ut mot rörets sidor och ger därmed ett nytt lager. Denna metod används för att reparera hela rör och är effektivt både för att öka livslängden på dessa, men också för att ”gömma” mindre skador under det nya lagret.

Pointline är som namnet avslöjar, en punktinsats för mer akuta skador. Med denna metod kan man snabbt och enkelt laga sprickor eller hål – lite som att sätta plåster på ett blödande sår.

Även namnet Sprayline avslöjar tillvägagångssättet – där man sprayar ett nytt lager inuti avloppsrören. Denna metod är dock inte så vanligt i vanliga bostadshus, utan används främst inom industrier och likande.

Förutom dessa kan man även kombinera olika metoder utifrån hur behovet ser ut. Innan man påbörjar arbetet görs såklart en kontroll, dels för att ta reda på om relining är ett bra alternativ samt för att i så fall veta vilken metod som passar bäst för det aktuella fallet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *