Fastigheter som ny investering

Frågor om konstruktionsritningar

Frågor om konstruktionsritningar

Frågor om konstruktionsritningar

Konstruktionsritningar är ett nödvändigt ont när det kommer till olika typer av byggen. Planerar du att bygga om eller kanske bygga nytt har du säkert många frågor och funderingar kring dessa. Bara en sådan sak att veta vad det kommer att kosta kan vara skönt att budgetera för ett tag i förväg. Nedan följer några vanliga frågor och svar om så kallade K-ritningar.

Vad är det som är så speciellt med K-ritningar?

K-ritningar är speciella, och framför allt viktiga, för att dom visar en byggnads uppbyggnad på detaljnivå. Minsta lilla bult finns med i ritningen och detta är avgörande för resultatets bärighet. En felaktig ritning kan ställa till stor skada, då hela bygget hänger på att ritningarna är korrekt uppförda.

Jag ska bygga ut huset, behöver jag konstruktionsritningar?

Ja, konstruktionsritningar behövs även vid utbyggnader, eller tillbyggnader, men då endast för den nya delen. Hela huset behöver alltså inte ritas upp på nytt, utan bara för det som ska byggas till.

Kan man göra sina ritningar själv?

Nej, man kan inte rita sina konstruktionsritningar själv. Ritningarna måste för det första leva upp till Boverkets krav, och för det andra måste dom tas fram av en behörig fackman. Är inte ritningarna korrekta kommer troligen inte bygglovet att godkännas.

Hur mycket kostar det?

Hur mycket det kostar att ta fram konstruktionsritningar kan skilja sig mycket. Det som främst avgör är omfattningen av bygget. Några exempel lyder enligt följande:

  • Ritningar för tillbyggnad – ca 8000 – 25 000 kr
  • Ritningar för villa – ca 8000 – 40 000 kr
  • Ritningar för mindre projekt – 6000 – 12 000 kr

Här kan man räkna ut att ritningarna för till exempel en liten villa hamnar lägre i pris, och till en riktigt stor villa får man räkna med att betala närmare 40 000 kr. För ett mindre projekt, så som en farstukvist eller altan kan man komma undan relativt billigt.

Hur lång tid tar det innan ritningarna är färdiga?

Även på denna punkt kan svaret skilja sig beroende på byggets omfattning. En större byggnad kräver förstås mer tid, eftersom det innebär fler detaljer, större ritningar och därmed mer tid. Konstruktionsritningar är avancerade att ta fram så räkna med minst 4 veckor för större projekt och minst 2 veckor för mindre projekt, innan allt är klart.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *