När det kommer till att välja energikälla är ingenting svart eller vitt. Varje energisystem har sina för- och nackdelar, även bergvärme. Innan du beslutar om du ska installera bergvärme eller inte är det därför viktigt att du känner till vad som är bra och vad som är dåligt. Detta för att kunna ta ett medvetet beslut. Till att börja med innebär en bergvärmeinstallation en av de högsta investeringskostnaderna, jämfört med andra energiinstallationer. Det beror bland annat på att man behöver borra väldigt djupt ner i berggrunden, ofta mellan 100 och 200 meter. Därtill är själva bergvärmepumpen väldigt dyr och står för cirka 55 % av installationskostnaden. Men trots att installationens kostnad kan kännas avskräckande gäller det såklart att komma ihåg att de pengar du investerat kommer att ha återbetalat sig inom 10 år. En bra värmepump håller dessutom i cirka 20 till 30 år och kollektorslangen har en livslängd på upp till 50 år.
De största fördelarna med bergvärme är:
- I nästan alla fall innebär bergvärme stora besparingar i uppvärmningskostnader. Det är en otroligt ekonomisk energiform, särskilt för villaägare.
- Att ha installerat bergvärme till huset innebär nästan alltid att husets värde höjs ganska markant.
- Förutom att el används för att driva själva kompressorn, cirkulationspump och reglerdator, är bergvärme ett helt miljövänligt alternativ. Det är dessutom en förnyelsebar energikälla.
- Efter att installationen är färdig kan du i stort sett glömma bort bergvärmepumpen, den sköter sig själv. Med andra ord är bergvärme ett mycket smidigt och bekvämt alternativ.
- Bergvärme är dessutom flexibelt och går att kombinera med andra energikällor om man vill, som solenergi.
De största nackdelarna med bergvärme är:
- Det är väldigt dyrt att investera i bergvärme och även om systemet nästan alltid återbetalar sig med åren är det inte alla som klarar av den investeringen. Bergvärmepump, borrning och själva installationen av bergvärme kan kosta upp mot 200 000 kronor, beroende på förutsättningar.
- Installationen är inte särskilt enkel, ibland fungerar det inte att borra sig ner till berggrunden, då har man lagt den investeringskostnaden utan resultat. Dock kan man oftast istället då välja att installera jordvärme.
- Du behöver tillstånd för att installera bergvärme, tillståndet ges av kommunen.