Fastigheter som ny investering

Allt du behöver veta om solceller

Allt du behöver veta om solceller

Ingen har nog missat vilka fördelar man kan se fram emot om man installerar solceller. Förutom att du gör miljön en tjänst i form av minskade koldioxidutsläpp, hjälper du även plånboken. Med tiden kommer du spara in mycket pengar i form av minskade energikostnader. Men det finns förstås en del saker att känna till om solceller, allt för att du ska veta om det är en bra investering för just dig.

När solljuset träffat solcellerna skapas en elektrisk ström (likström) som sedan omvandlas till växelström via en växelriktare. Vanligtvis monterar man solceller på hustaket och oftast är det inga problem hur taket ser ut, solceller brukar kunna monteras på de flesta tak. Hur taket är riktat, vilken vinkel det har samt vilken storlek taket har, är samtliga avgörande faktorer för hur lönsam din solcellsinstallation kommer bli.

Hur mycket el kan mina solpaneler generera?

Hur mycket solenergi du har möjlighet att skapa beror bland annat på vilken typ av solceller du väljer. Andra avgörande faktorer är bland annat:

  • Hur stort tak du har
  • Hur många solceller du kommer installera
  • Om taket ligger i skugga under delar av dagen
  • Vilken vinkel taket har

Hur mycket det kommer kosta att installera solceller beror alltså på hur stort tak du har samt hur många paneler du vill installera. Ett tak på 20 kvm har plats för cirka tolv solpaneler. Dessa har möjlighet att producera 3100 kWh/år. Detta motsvarar cirka halva elförbrukningen för ett vanligt hushåll. Många gånger behöver man komplettera med en annan elkälla, särskilt för vinterhalvåret då solceller i Sverige inte kan producera lika mycket el varje dag som under sommaren.

Det finns dock en del privatpersoner som installerat större solcellsparker hemma, dessa genererar ibland så mycket el att familjer får ett elöverskott. Detta är också en stor fördel eftersom man har möjlighet att sälja sitt elöverskott. Genom att köpa ett externt lagringsbatteri har du möjlighet att spara överskottselen för att sedan använda den när solen gått ner och dina solceller inte längre producerar mer el för dagen. Du kan även sälja överskottselen vidare till ett elhandelsföretag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *