Fastigheter som ny investering

Allt om stambyte i villa – när, hur och varför

Allt om stambyte i villa – när, hur och varför

Allt om stambyte i villa – när, hur och varför

Stammar kallas dom rör och ledningar som finns i alla typer av fastigheter – från lägenhetshus till villor. Den som bor i hyres- eller bostadsrätt behöver inte fundera nämnvärt kring detta men annat är det för villaägare, som själva ansvarar för ett att ett stambyte sker.

Ett stambyte innebär att rör och ledningar byts ut – ett arbete som är både tidskrävande och kostsamt men som även är nödvändigt. Läs mer om när, hur och varför stammarna behöver bytas i en villa.

När är det dags att börja fundera på stambyte – och varför?

Dom rör och ledningar som finns i olika typer av byggnader kallas alltså för stammar och precis som med mycket annat så är hållbarheten och livslängden på dessa begränsad. Rören brukar ha en livslängd på ungefär 40–50 år och förr eller senare är det vanligt att dom behöver bytas ut – till exempel till följd av läckage eller återkommande stopp i avloppen.

Ett stambyte är kort och gott en nödvändig åtgärd när rör och ledningar börjar bli gamla och slitna och den huvudsakliga orsaken till att det görs är för att minska risken för stora och kostsamma vattenskador i byggnaden.

Så går det till

Ett stambyte i en villa är nödvändigt när nuvarande rör och ledningar börjar bli till åren. Exakt livslängd kan förstås variera beroende på material, hur arbetet är gjort samt hur mycket dom används men som villaägare är det bra att ha åtgärden i åtanke – speciellt i samband med att badrum och/eller kök står inför renoveringar.

Ett stambyte innebär nämligen att tätskiktet måste brytas och i ett badrum innebär det i sin tur en helrenovering av både tät- och ytskikt – därför kan det vara bortkastat att renovera badrummet utan att först ta reda på stammarnas skick, speciellt om huset är lite äldre.

Att byta stammar är ett arbete som vanligen tar minst ett par veckor eftersom det är ett stort arbete. Enkelt förklarat sker det i fyra steg:

  • Rivningsarbete för att komma år rör och ledningar
  • Gamla rör och ledningar tas bort
  • Nya sätts på plats
  • Återställning av ytskikt

Hur mycket det kostar kan också variera och beror bland annat på husets storlek, antal badrum och så vidare. Dessutom beror det till stor del på vilken standard som önskas när det är dags att återställa badrummet men generellt brukar prislappen landa på mellan 300 000 – 600 000 kr.