En av de största anledningar till att man väljer att ha ett trådlöst larm istället för ett trådbundet är för att det är enklare att installera och är mer flexibelt. De två larmsystemen har samma uppgift och möter samma behov men de fungerar på lite olika sätt. Det trådbundna har en lite äldre uppsättning och montering vilket kräver mer arbete medan den trådlösa varianten är mer modern och justerbar. Vad är skillnaderna?
Uppkoppling och styrning av larmet
Ett trådlöst larm brukar ha en möjlighet att koppla ihop larmet med en app som kan installeras på mobilen. Då kan man styra larmet vart man än är och när man än vill genom några knapptryck. Det finns ibland en möjlighet att flera mobiler kan kopplas till samma larm vilket betyder att alla som man vill ska ha tillgång till larmet kan styra den. De funktionerna har inte det trådbundna larmsystemet då man måste manuellt stänga av och kontrollera larmet. Dessutom så är de flesta trådlösa larm batteridrivna vilket de trådbundna larmen inte är. Det betyder att det trådbundna larmet slutar fungera om det blir strömavbrott medan det trådlösa fortfarande är igång. Det ger en större trygghetskänsla att veta att larmet alltid fungerar.
Montering och enheter för trådlösa larmsystem
Både trådlösa och trådbundna larm har samma uppsättning av delar:
- Sensor
- Kamera
- Knappsats
De har alla samma funktion, säkerhet och aktiveras på samma sätt. Den största skillnaden som de två larmsystemen har när det kommer till de olika delarna är just installeringen och smidigheten. Eftersom det trådbundna larmet behöver att alla komponenter kopplas ihop kräver det att man måste riva upp väggen och montera ihop dem där. Det behövs inte för de trådlösa larmen, det är enkelt att installera fler eller ta bort delar eftersom monteringen är snabb och smidig. Det blir även billigare eftersom det inte krävs lika mycket arbete och tid. Det betyder även att det är enklare att köpa fler eller montera bort de delar man vill ha med det trådlösa larmet samt att det förenklar om det skulle behövas en uppdatering på någon komponent eller om någon del går sönder.