Fastigheter som ny investering

Så kan kamerabevakning minska antalet brott

Så kan kamerabevakning minska antalet brott

Så kan kamerabevakning minska antalet brott

Många företag väljer att använda kamerabevakning för att minska antalet brott. Förenklat kan tre nivåer av säkerhet skapas med dessa kameror.

Avskräcka från brott

Kan kamerabevakning användas för att minska antalet brott? Både ja och nej. Brottsförebyggande rådet presenterade en rapport, år 2018, som visade att skillnaderna var stora gällande vilka brott som önskades minska.

Framförallt var det brott med fordon och narkotikabrott som minskades på de ställen där kamerabevakning användes. Delvis kan det användas för att avskräcka från brott – men det kommer inte att stoppa alla.

  • Fordonsstölder och narkotikabrott minskade tydligt
  • Våldsbrott och ordningsstörande brott minskade inte tydligt

Snabbare insatser

Om larmet aktiveras och kamerorna är inkopplade mot ett larmbolag skapas en ytterligare säkerhet. Kameran kan exempelvis aktiveras vid rörelse och direkt börja filma vad som händer. Därmed aktiveras även larmet hos larmoperatörerna och de kan se vad som händer. Är det misshandel eller pågående inbrott kan väktare och polis direkt tillkallas till platsen.

Det finns även företag som har konstant bevakning med larmoperatörer som granskar vad som händer löpande. Detta sker exempelvis vid Stockholms tunnelbana där operatörer följer en rad kameror i realtid och direkt kan sätta in rätt insatser vid behov.

Lättare att utreda brott med kamerabevakning

Sista steget är att kamerabevakning underlättar utredning av brott. I vissa fall kan det vara helt avgörande medan det vid andra tillfällen inte ger något. Men generellt är det lättare för polisen om det finns filmer som visar vad som har hänt. Detta även om personerna varit helt maskerade och omöjliga att identifiera.

Beror även på nivån av säkerhet

  1. Med egen streaming

Den billigaste nivån är att använda kamerabevakning där streaming ingår via en medföljande app. Du kan se vad som händer och även få notifikationer när larmet aktiveras. Du kan ibland även prata via kameran och påtala att de som gör inbrottet är iakttagna.

  1. Med larmbolag

Den säkraste nivån är däremot kamerabevakning som är kopplad till ett larmbolag. Utöver att bilderna sparas en specifik tid kan larmbolaget, i realtid, se vad som händer när larmet aktiveras. De kan därmed direkt skicka väktare och avbryta inbrottet, skadegörelsen eller hjälpa personen som är i fara. Önskas antalet brott minskas är det denna nivå som bör väljas.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *